Ekonomi

İç Anadolu Bölgesinin Akdeniz’e açılan kapısı konumunda olan Karaman, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Karaman’ın tarihi ipek yollarının üzerinde bulunması ve mevcut ekonomik potansiyeli ticari hayatının daima canlı kalmasına neden olmuştur. Karaman, tarıma elverişli arazileri ile zengin tarımsal ve hayvansal üretime dayalı gıda imalat sanayinin merkezi durumundadır. Karaman’da çok sayıda işgücü istihdam eden modern sanayi tesisleri bulunmaktadır. Karaman bisküvi ve çikolata sanayisinde, ülke üretiminde önemli bir yer kaplamaktadır. Türkiye bisküvi üretiminin yaklaşık % 35'i Karaman’da gerçekleştirilmektedir.

Karaman Bisküvi, çikolata, kek gofret, un, bulgur, makarna, meyve depolama ve işleme sanayii, ambalaj, tekstil, hayvansal ürünler endüstrisi, süt ve süt ürünleri ile tarım ve gıda makine endüstrisi, yem sanayi, orman ürünleri işleme ve maden çıkarma endüstrisinde etkili ve ülke ekonomisinde söz sahibi olan kuruluşlarıyla gelecek vaat eden şehirler arasındadır.

Karaman sanayisi ve 160’dan fazla ülkeye ihracat yapan dış ticaret potansiyeli ile ülkemizin hedefleri doğrultusunda şehir büyüklüğü nispetinde çok önemli katkılar sağlamaktadır. Bölgemizin önemli bir ekonomi koridoru olma yolculuğunda; Karaman’ın ihracata dayalı ekonomisinin, tarımsal altyapısının, köklü sanayi kültürünün, hız kesmeden devam eden yatırımlarının önemli katkıları bulunmaktadır.

Karaman’da 1 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulum süreci devam etmektedir. Benzer bir şekilde Karaman Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulmasına ilişkin süreç devam etmektedir. Organize Sanayi Bölgesi'ne yakın konumda yaklaşık 167 ha alan Serbest Bölge olarak ilan edilmiştir. Serbest Bölge kurulmasına ilişkin süreç de devam etmektedir.

Karaman’ın lojistik altyapısına yönelik olarak, Karaman Çevre Yolu, Karaman-Mut Yolu, Ermenek-Mut Yolu, Ayrancı-Erdemli Yolu projeleri devam etmektedir. Konya-Karaman arası demiryolu hızlı tren bağlantısı 200 km/sa hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hale getirilmiştir. Karaman - Ulukışla - Yenice Yeni Demiryolu ve 2. Hat Yapım Projesi de devam etmektedir. 

-2022 yılında Karaman  154 ülkeye 310 Milyon $ tutarında ihracat gerçekleştirmiştir.

-Karaman 2021 yılında kişi başına GSYH de 70.495 TL ile Türkiye’de 28. Sırada yer almaktadır.

-Karaman topraklarının %37’si tarım arazisidir. Tarım arazilerinin % 71'i sulanabilir nitelikte alan olmasına karşın sulanan toplam alan tarım arazilerinin %43,5'idir.

-Karaman’da sanayisi destekleyen buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, elma ve fasulye gibi ürünler yoğun olarak yetiştirilmektedir. Karaman 2022 yılında 13 farklı tarımsal üründe Türkiye’de ilk 5 il arasında yer almıştır.

-İlimiz sertifikalı elma ağaç sayısı bakımından ülkemizde 1. Sıradadır.

-Karaman, elma üretim miktarında ise sıralaması iklim koşullarına göre her yıl değişmekle birlikte Türkiye'de ilk 3 il arasındadır.

İstanbul Sanayi Odası İlk 500 ve İkinci 500 Araştırması

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2021 İlk 500 firma arasında Karaman'dan 1 firma, 2021 İkinci 500 firma arasında Karaman'dan 3 firma yer alma başarısı göstermiştir.

Karaman Sanayi ve Ekonomi Analizi (2021)
Elma Hedef Pazar Araştırma Raporu (2021)
Karaman Dış Ticaret Analiz Raporu (2019)
Karaman Bisküvi, Şekerli Mamuller, Çikolata, Kakao ve Kakao Müstahzarları Sektör Raporu (2018)
Karaman Yatırım Destek Ofisi
T.C. Mevlana Kalkınma Ajansı
Karaman Yatırım Destek Ofisi

Ahi Osman Mahallesi İsmet Paşa Caddesi No:2 Daire: 2 Merkez / Karaman TÜRKİYE 70100
Bu sitede yayınlanan her türlü bilgi ve belge Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. © 2024